Задача для українського програміста

Вступ

Ті, хто мене знає, ті знають, а іншим я скажу – люблю я усілякі автентичні штукенції. У тому числі вишиванки та рушники, особливо дохристиянської тематики. Ви спитаєте до чого тут програмування? А відповідь є дуже простою: за допомогою рушника наші пращури програмували свою долю взагалі, та долю шлюбу зокрема. А вишиванка послуговувала своєрідним фаєрволом від нєчесті, але про неї потім… може бути 🙂

На сьогодні мало хто пам’ятає як і, головне, навіщо використовувався рушник в обрядових діях. Єдине що залишилося, так це пам’ять про те, що він навіщось потрібен на весіллі. Ми взагалі народ дикий щодо обрядів (якось розповім, як мені бабусі доньку хрестили) – і тут без дикості не обійшлося: рушник вишивають (це якщо не друкують) хто завгодно, вишивають на них що завгодно, і використовують як завгодно. Я ж кажу – дикість 🙂 От вам приклад – на банері нижній поверх рушника… але догори дригом та ще й якось дивно “виправлений”. Порівняйте з оригіналом (він же на початку статті).

Метою цієї статті є деякий супротив дикості, а саме трішечки світла на темні плями правил вишивки слобожанського весільного рушника. Звісно у цікавій для програміста формі.

Отож. Я, і багато інших, уже ставали на неправильний (от не вірю, що хоч хтось мав правильний) рушник, але для деяких це лише у планах. Тож я і хочу тим деяким допомогти зробити правильно, якщо це їм потрібно. А як ні, то це все можна розглядати як екстравагантну задачу.

То слабо без гугла розкрити код наших прабабусь?

Дерево роду

Якщо подивитися на рушник, то на першому поверсі ми побачимо маленьке непримітне щось. Виявляється це щось – дерево роду. По ньому можна багато взнати про рід (родину) людини, що стає до шлюбу. Воно росте з горщика – тут з чогось на кшталт хатинки на курячих лапках. Само ж дерево у закодованому вигляді містить інформацію про два коліна роду людини.

На схемі справа показано 2 дерева роду – одно могло би бути на моєму весільному рушнику (якби він був правильним), а інше могло би бути на рушнику моєї мами (якби у неї взагалі був весільний рушник).

Тепер читаю “код”:

  1. На час весілля, у моєї мами були мама й тато, бабуся й дідусь за маминою лінією. Її батько (мій дід) – з дитячого будинку, тому за татовою лінією не було ані діда, ані бабусі. Окрім цього за маминою лінією у наявності було три дядька та тітка, при чому один дядько був молодшим за її мати, а два інших із тіткою – старшими. Як я вже казав, мій дід із дитбудинку, тому тіток та дядьок з його боку не було. До купи у мами було двоє братів – старший та молодший, і також старша сестра.
  2. На час мого весілля у мене були мати, батько, бабуся з маминого боку та дідусь з боку батька (на жаль татусева мама й мамин батько не дочекали до цього світлого дня). Так сталося, що мамини брати також вмерли, таким чином з маминого боку залишилася лише одна тітка – мамина старша сестра. Від батька також є родич – дядько, батьків молодший брат. Ну й, звісно, не можу не згадати свого молодшого братика.

Власне задача

Маючи на увазі вище написане я стверджую, що у вас є достатньо даних, аби зрозуміти де чиє дерево, вирахувати, як кодуються родичі, та намалювати своє дерево роду.

Відповіді приймаються у форматі листів на мій мейл. Лист повинен складатися з картинки (дерево роду) та тексту (опис родичів), аби я міг оцінити вірність будови дерева.

Коментарі тут без прємодерації, тому просто по-людські прошу – не треба постити спойлєри. Честі то вам не зробить, а задоволення іншим попсуєте. Ну і ще раз – розв’язуйте без Google.com!

Вірні відповіді сформують сад дерев роду айтішників.

Відмова від відповідальності

Я не гарантую, що наведена тут інформація достовірна, бо останній в моєму роді, хто знав старовинні звичаї та правила вишивки, моя прабабуся, не передала знання далі – не було кому передавати: її доньки воювали (тим хто бачив стільки трупів було не до того), а онуки були піонерками та комсомолками (їм то було нецікаво – зараз спохопилися, але вже запізно).

Цю версію я знайшов випадково в інеті. Проте вона видається достатньо правдоподібною.

З іншого боку, якщо у когось є можливість перевірити (є живі бабусі або прабабусі) , то я був би красно вдячний за уточнення або підтвердження.

6 comments so far

  1. […] Оригінал українською […]

  2. Ольга Иванова November 29, 2007 17:07

    Очень интересно! Я даже и не думала, что каждая деталь имеет такое значение!!! Спасибо за статью!

  3. COTOHA December 3, 2007 11:52

    2 Kpumuk
    ну что? вот тебе и “пости интересную задачку раз в неделю” 🙂 спешу обрадовать – _пытался_ решить только 1 человек. остальные “не могут тратить столько времени”. ну его короче…

  4. COTOHA December 6, 2007 15:59

    дерево роду вовків :) УРА! перший є!!!
    MWolf розв’язав

  5. Тимофій December 7, 2007 15:03

    Дякую, цікаво. Розв’язувати тільки не довелось, бо у тебе перший малюнок з рушником веде на сайт де про все докладно розписано 🙂

    І ще цікаво, чому для життя мами та тата малюються парні гілочки. Може, для симетрії? На одній з світлин на сайті Рушники показані одинарні, що більш логічно, оскільки мама у людини одна, та й тато один.

  6. COTOHA December 7, 2007 17:13

    2 Тимофій
    ну якби справді хотів, то не шастав би по сайтах, а розв’язував 🙂

Blogroll